Waarom een VCA-certificaat niet mag ontbreken binnen uw bedrijf

‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’ is niet alleen een bekend gezegde, maar ook nog eens de keiharde waarheid. Dat blijkt helaas nog steeds uit bedrijfsongevallen die voorkomen konden worden. De risico’s op bouwterreinen en werkplaatsen, bij installaties of in fabrieken zijn nu eenmaal hoger dan bij werknemers op kantoor. Helemaal als het om constructie- of onderhoudswerkzaamheden gaat. Om die risico’s, ongemakken en ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen, is het VCA-certificaat in het leven geroepen.

 

Wat is het verschil tussen een VCA-cursus en VCA-certificaat?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist aannemers. De termen VCA-diploma en VCA-certificaat worden regelmatig door elkaar gebruikt. Werknemers krijgen een VCA-diploma bij het positief afronden van de VCA-cursus. Bedrijven daarentegen ontvangen het VCA-certificaat als ze voldoen aan alle eisen van VCA en dit allemaal registreren in het klantmanagementsysteem.

Dat gaat véél verder dan de cursus. Denk bijvoorbeeld aan het beleid wat betreft:

✅ VGM-opleiding (dus bijvoorbeeld VCA-cursussen voor werknemers)

✅ Risicobeheer

✅ Voorbereidingen op noodsituaties

✅ Bedrijfsgezondheidszorg

✅ Keuring en aanschaf van materialen en beschermingsmiddelen

Het VCA-certificaat is de beste basis voor een gezonde en veilige werkomgeving.

 

Voor wie is het VCA-certificaat bedoeld?

Goed werkgeverschap staat voorop. Werknemers mogen verwachten dat zij in een veilige, gezonde en goede werkomgeving terechtkomen.

Bij een VCA-certificaat gaat het dus verder dan dat. Als werkgever is het noodzakelijk om niet alleen de risico’s te kennen, maar ook maatregelen te nemen. Dat geldt ook voor noodsituaties en de daarbij horende handelingen. Wat moet er gebeuren? Wie doet wat? En misschien nog wel belangrijker: gebeurt dit op de juiste wijze? Hoe zit het met de registratie? Ook continu verbeteren is daarvoor een belangrijk onderdeel.

Er zijn 3 verschillende zwaartes wat betreft certificering:

1. VCA*

2. VCA**

3. VCA-Petrochemie

 

Uw bedrijf komt in aanmerking voor een VCA-certificaat zodra het voldoet aan de eisen van de VCA.

 

 

Op eigen initiatief of vanwege de eis van uw opdrachtgever?

Bedrijven kunnen zelf kiezen om een VCA-certificaat te halen, maar opdrachtgevers kunnen het ook eisen. Dit gebeurt steeds vaker door aannemers of bouwbedrijven. Wij adviseren – uiteraard – niet om het af te laten hangen van uw opdrachtgever. Een veilige werkomgeving gaat ten alle tijden boven alles, toch? Oók als uw opdrachtgever het niet eist. Veiligheid moet in alle gevallen een vanzelfsprekendheid zijn.

 

Wat komt aan bod bij een VCA-cursus?

In deze cursus komt alles naar voren wat betreft veilig en gezond werken. Het afronden van de cursus is allereerst belangrijk voor uw werknemers. Daarnaast bent u als bedrijf natuurlijk nog deskundiger en betrouwbaarder dan de concurrent die dit niet heeft gedaan.

 

Inhoud van de VCA-cursus

Hoewel wet- en regelgeving niet bij iedereen bovenaan staat qua interesse, is het wél ontzettend belangrijk. Het is daarom nodig om erbij stil te staan. Daarnaast komen ook de onderwerpen een veilige inrichting van de werkplek, persoonlijke beschermingsmiddelen en specifieke werkzaamheden aan bod. Het beheersen van specifieke gevaren zoals gevaarlijke stoffen, elektriciteit, straling, brand en explosie ontbreken ook niet. Hetzelfde geldt voor het beheersen van noodsituaties. De VCA-cursus is niet compleet zonder oefenvragen, want dit is waar het leren en ervaren begint.

 

4 delen en een examen

De VCA-cursus is dus samen te vatten in 4 delen:

1. Wet- en regelgeving

2. Wat is belangrijk bij uitvoerende werkzaamheden

3. Specifieke gevaren beheersen

4. Incidenten en noodsituaties inschatten en beheersen

Na deze 4 delen volgt een examen van 1 uur. Bij het correct beantwoorden van 65% is het examen positief afgerond.

 

VCA-cursusdata

We vinden het belangrijk dat werknemers de VCA-cursus op veel plekken in Nederland kunnen volgen. Tijd is al kostbaar genoeg. Vandaar de vele locaties door het hele land, zodat niemand onnodige uren hoeft te reizen voor de VCA-cursus. Bovendien wordt de VCA-cursus in maar liefst 10 talen gegeven, zodat iedereen in zijn of haar taal écht alles begrijpt. Want ook – of beter gezegd: juist – de kleinste details kunnen cruciaal zijn.

 

U neemt Veiligheid, Gezondheid en Milieu toch ook serieus?

Bekijk hier de verschillende cursussen en cursusdagen in onze agenda.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op.

26 oktober 2022

Categorie: Nieuws