Kwaliteitscertificering

Veiligheidsladder vanaf 2022 verplicht bij aanbestedingen in de bouw

ViA – Veiligheid in Aanbestedingen

Opdrachtgevers die de GCVB (Governance Code Veiligheid in de Bouw) hebben ondertekend, nemen per 1 januari 2022 verplicht veiligheidsbewustzijn op in contracten en aanbestedingen. Deze gezamenlijke afspraak heet Veiligheid in Aanbestedingen (ViA).

Veiligheidsladder – NEN Safety Culture Ladder verplicht vanaf 2022

Opdrachtgevers hanteren vanaf 2022 de Veiligheidsladder als maatstaf voor veiligheidsbewustzijn onder opdrachtnemers. Het doel van de veiligheidsladder is het terugdringen van het aantal onveilige handelingen en situaties met minder arbeidsongevallen. De veiligheidsladder stimuleert het veiligheidsbewustzijn en het bewust veilig handelen en werken.

Eigen bijdrage aan veiligheid

Een zeer belangrijke factor is het bewustzijn van de eigen bijdrage aan de veiligheid van alle medewerkers van het bedrijf. Dit heeft te maken met het gedrag, de houding en cultuur. De veiligheidsladder verdeelt het veiligheidsgedrag en -bewustzijn over 5 laddertreden. Hoe meer verantwoordelijkheid en investeringen in veiligheid, hoe hoger de score is. De Veiligheidsladder is algemeen toepasbaar en biedt ruimte om deze af te stemmen op een specifieke sector.

Een digitaal managementsysteem voor de Veiligheidsladder

Veel bedrijven zijn al overgestapt van een “handboek in de kast” naar een SharePoint omgeving of een DMS (Document Management Systeem). Omdat wij alles bijhouden en in kaart brengen krijg je grip en overzicht waardoor de certificering continue op de achtergrond gemanaged wordt. Ons platform helpt u met alle werkzaamheden die horen bij het behouden van certificeringen van alle fases. Deze fases zijn: Implementeren – Adopteren – Monitoren – Optimaliseren & Audits

Voor uitgebreide informatie en advies over hoe u uw organisatie het beste kan certificeren.

02 februari 2022

Categorie: Nieuws