Dispensatie voor verlopen VCA en SOG diploma’s!

Corona up-date: toch dispensatie voor verlopen VCA en SOG diploma’s! 

SSVV heeft haar eerdere standpunt om geen dispensatie te verlenen voor verlopen VCA- en SOG-diploma’s bijgesteld maar alleen voor diploma’s uit het Centraal Diploma Register die na 12 maart 2020 verlopen of zijn verlopen. 

De diplomahouders krijgen dispensatie voor een periode tot maximaal drie maanden nadat de overheid haar maatregelen op het gebied van sociale onthouding en fysiek afstand houden, intrekt. Omdat deze maatregelen nog minimaal tot en met 6 april 2020 gelden betekent dit dat de dispensatie voorlopig geldt tot en met 6 juli 2020. Tijdens deze periode mogen de diplomahouders tijdelijk met hun verlopen diploma blijven werken. 

De dispensatie geldt tevens voor medewerkers van VCA-gecertificeerde bedrijven die conform de eisen van VCA die binnen drie maanden na hun indiensttreding een VCA-diploma moeten hebben. Tijdens deze periode mogen de medewerkers tijdelijk zonder VCA-diploma werken onder de voorwaarde dat een ervaren collega (met minimaal een VOL-VCA-diploma) hen bij het werk begeleidt tot het moment dat zij wél succesvol examen hebben kunnen doen.

Mocht de overheid besluiten haar maatregelen op het gebied van sociale onthouding en fysiek afstand houden te verlengen, verschuift de einddatum van de dispensatieregeling mee. Bijvoorbeeld: de overheid besluit haar maatregelen te verlengen tot en met 1 juli. De dispensatieregeling geldt dan tot en met 1 oktober.

Verlopen diploma’s van vóór 12 maart 2020 vallen dus niet onder de dispensatieregeling en hiermee mag je in principe niet aan de slag.

Of jouw VCA- en/of SOG-diploma verlopen is, of wanneer het gaat verlopen kun je controleren in het Centraal Diploma Register (CDR). Bij diploma’s die na 12 maart zijn verlopen staat de volgende melding: ‘Dit diploma valt onder de dispensatieregeling van de SSVV in verband met het coronavirus. Dit betekent dat de diplomahouder tijdelijk met zijn verlopen diploma mag blijven werken.’

23 maart 2020

Categorie: Certificering