2023: het jaar van het veilig werken

Veilig werken – of leren om veilig te werken – doe je niet in één dag. Dat krijg je niet onder de knie met een eendaagse cursus of door alle wet- en regelgeving uit je hoofd te leren. Tuurlijk: het draagt bij aan het uiteindelijke doel, maar het vereist meer. Veilig werken moet een gewoonte worden, zodat het vanzelf gaat. En eerlijk is eerlijk: dat kan soms wat extra tijd nodig kosten. Precies om die reden doen wij als kenniscentrum wat we graag doen: jou of jouw bedrijf helpen naar meer veiligheid op de werkvloer. Voor iedereen. Hoe? Dat lees je in dit artikel. 

 

Wat is veilig werken?

Veilig werken, in een omgeving waar echt wel wat risico’s bij komen kijken, is niet alleen vandaag, morgen of volgende week belangrijk. Dat moet structureel belangrijk zijn. Bij veilig werken komt meer kijken dan het veilig bedienen van bepaalde machines werken of veilig omgaan met gevaarlijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan:

– Cursussen zoals BHV of VCA

– Continue waarborging van cursussen

– Communicatie op de werkvloer

 

Veilig werken is kennis hebben van mogelijke gevolgen, vooruitdenken, gevaarlijke situaties voorkomen en de veiligheid van jezelf én die van collega’s waarborgen. Veiligheid op de werkvloer is de basis. 

 

BHV of VCA

Binnen jouw branche zijn deze cursussen wellicht bekend, maar is de kennis ook bij iedereen up to date? Is er vanuit de aangeleerde kennis ook een daadwerkelijk ontruimingsplan gemaakt, dat – als het nodig is – nú in werking gezet kan worden? Een cursus is standaard, maar ieder pand is anders. Zorg dus dat dit geregeld is, passend bij jouw bedrijf en locatie. 

 

Wat betreft VCA: is de organisatie wel VCA-gecertificeerd? Wat zijn de gewenste veiligheidsnormen en is iedereen daarvan op de hoogte? Wat doe je als organisatie om veilig werken bij iedereen onder de aandacht te brengen? Onderschat dit niet en zorg voor de juiste certificeringen. 

 

Om er zeker van te zijn dat de veiligheid bij iedereen on top of mind is, blijft herhaling belangrijk. Bekijk in onze planning de cursussen op verschillende data en locaties. Zo is er altijd een cursus die in jouw agenda past. 

 

Waarom je er met een cursus niet meteen bent

We kennen het allemaal wel: je volgt enthousiast een cursus en bent vastberaden om alles wat je geleerd hebt, toe te passen in de praktijk. Dat gaat de eerste paar dagen best goed. Je weet het zelfs over te brengen aan andere collega’s, die de cursus nog niet gevolgd hebben. Tegelijkertijd merk je dat het werk zich opstapelt, moet je bepaalde resultaten behalen en loopt je eigen agenda stilletjes aan steeds voller. 

 

Het toepassen van de kennis verdwijnt naar de achtergrond. Zonde, héél zonde. 

 

De waan van de dag regeert je werkdag en belemmert het veilig werken. Blijf dus continu bezig met veiligheid op de werkvloer, niet alleen op de cursusdagen zelf. Spar met collega’s, volg terugkomdagen van de cursus en bespreek situaties met collega’s. Dat brengt ons op het volgende punt. 

 

Veiligheid op de werkvloer? Communicatie is de sleutel

Tijdens het volgen van de cursus wil je weten wáárom je iets doet, wat voor resultaten het oplevert en hoe je dit kunt toepassen in jouw eigen werkomgeving. Door te leren waarom bijvoorbeeld regelgeving belangrijk is, kun je jezelf hier een voorstelling van maken.. Bovendien is het belangrijk dat iedereen dit begrijpt en hierover communiceert. Zodra er meerdere talen gesproken worden op de werkvloer, kan er miscommunicatie ontstaan door een taalbarrière. Dat kan simpelweg gevaarlijke situaties opleveren.

 

Als iedereen op de hoogte is van de geldende veiligheidsmaatregelen en wet- en regelgeving in zijn of haar taal, is de kennis gelijk. Dit verkleint de kans op ongelukken of gevaarlijke situaties. 

 

Daarom bieden wij alle cursussen in meerdere talen aan, zodat het begrepen wordt door iedereen. Veiligheid staat ten alle tijden voorop.

 

Up to date blijven over veilig werken & veiligheid op de werkvloer

Naast de cursussen blijven we je stimuleren om de kennis up to date te houden. Niet alleen met de certificeringen en opleidingen, maar ook met onze nieuwsbrieven, tips en quizzen. We zijn een kenniscentrum voor jouw veiligheid, ook buiten de ‘klaslokalen’. Veiligheid op de werkvloer begint bij ons. 

 

Klik hier om je aan te melden voor onze Nieuwsbrief: 2023 Het jaar van veilig werken

 

Bekijk hier de verschillende cursussen en cursusdagen in onze agenda. Heb je nog vragen? Neem dan contact op. 

 

18 november 2022

Categorie: Nieuws